Rally i Norge

På tross av størrelsen på landet, finnes det en levende rally-kultur i Norge!

Det er ganske mange tiår siden første rally ble arrangert i Norge, og bare ca. 30 år etter det første på verdensbasis. Det er ikke verst til å være et så lite land. Kjente rallykjørere som brødrene Solberg og Andreas Mikkelsen har hjulpet til med å gjøre rally til en svært populær publikumssport de siste tiårene.

I 2014 var det hundre år siden det første rallyløpet ble arrangert i det lille landet Norge. Under navnet Det store Automobilløpet startet 58 deltakende biler fra Frogner Stadion. 562 kilometer skulle tilbakelegges med en gjennomsnittsfart på 30 km/t. Siden den gang har mye endret seg, ikke minst innen produksjon av rallybiler. Og i takt med denne utviklingen har rally blitt en stor publikumssport også i Norge. Det arrangeres nå ganske mange årlige rallys spredt over det ganske land. Et av de mest kjente er Norgescupen i rally som strekker seg over 15 etapper i løpet av cirka ti måneder. Dette rallyet arrangeres i to klasser. Norgesmesterskapet består av syv etapper, og arrangeres i fem klasser. Noen av etappene på disse er Rally Sørland, Rally Telemark og Rally Hedemarken.

Rally Norway under Verdensmesterskapet i rally

I 2006 ble Rally Norway arrangert for første gang. Året etter utgjorde dette én etappe av Verdensmesterskapet i Rally. Det spesielle med rallyetappen i Norge var at den fant sted på en snødekket bakke, noe som skulle vise seg å være svært så eksotisk for de internasjonale deltakerne. Det var bare Sverige som tidligere hadde gjort dette. Rally Norway hadde sitt utspring i de populære rallyene Rally Finnskog Norway og KNA Kongsvinger. Førstnevnte har eksistert siden 1982 og er en del av Norgescup i rally 2015. Andre kjente norske rallys er blant annet Sydsprinten og Numedalsrally.