Liten oversikt over noen kjente internasjonale rallys.
I dag finnes det svært mange kjente internasjonale rallys i alle verdensdelene ettersom denne motorsporten bare har blitt mer og mer populær med årene. Rallyene er organisert i etapper, slik at for eksempel Rally Mexico utgjør én etappe av Verdensmesterskapet i rally, ofte forkortet WRC (World Rally Championchip). Her finnes en liten oversikt over ulike rallys på verdensbasis
Rallykjøring kan dateres tilbake til slutten av 1800-tallets Paris, og ble straks populært i Sør-Europa før det spredte seg videre til resten av kontinentet. Selve navnet ”rally” har sine røtter i et race i Monte-Carlo, nærmere bestemt Rally Monte-Carlo som fortsatt eksisterer den dag i dag. Dette løpet utgjør siden starten av Verdensmesterskapet i rally i 1973 én etappe (vanligvis første runde) av dette løpet, og var tidligere også én etappe av Intercontinental Rally Challange som dessverre ble avsluttet i 2012. Dette rallyløpet ble arrangert for første gang i 2006, og de to siste årene stakk nordmannen Andreas Mikkelsen av med seieren. Rally Mexico utgjør også én etappe av Verdensmesterskapet i rally. Populariteten til denne motorsporten har altså vokst hurtig siden andre verdenskrig, og det var i 1968 at den første interkontinentale rally-maratonen fant sted. Denne het London-Sidney Marathon og var en kjempesuksess. Dette årstallet var også begynnelsen for Australian Rally Championchip der sjåfører som Simon Evans og Possum Bourne har vunnet svært mange løp i en årrekke.
Verdensmesterskapet i rally, og rallys i USA, Canada og Norge
Verdensmesterskapet i rally har vært arrangert siden 1974 og strekker seg over flere etapper, det vil si at det består av en rekke enkeltløp spredt over hele verden. Resultatene av disse legges så sammen, og det kåres hvert år to vinnere: én fører og én konstruktør, det vil si bilprodusent. Derfor sies det at rallykjøring er en minst like stor konkurranse mellom konstruktører som bilførere. I de tidlige årene av dette verdensmesterskapet var det italienerne som regjerte som førere, før finnene og deretter franskmennene overtok tronen. Fra 2004 til 2012 var det franskmannen Sebastién Loeb som stakk av med seieren. Først i 2005 fikk USA sitt første rallymesterskap med navnet Rally America National Championchip, nå bare kjent som Rally America. I Canada er Targa Newfoundland et svært kjent og populært rallyløp på 2000 km som har eksistert siden 2002. Dette rallyet finner årlig sted i september og strekker seg over syv dager. Men Canada er også arrangør av et annet kjent rallyløp, nemlig Canadian Rally Championchip som har eksistert siden 1957. Norge har selvfølgelig også fått sitt eget rally. Dette har også et par år vært en del av Verdensmesterskapet i rally, både i 2007 og 2009. Under sistnevnte år ble løpet kjørt i Hedmark og Oppland, og besto av 23 etapper. Med unntak av Sverige, er Norge det eneste landet som har arrangert rallyløp på snø, og dette ble mottatt som ganske eksotisk av de internasjonale deltakerne. I fjor var det en franskmann som igjen stakk av med seieren, men det blir spennende å se hvem som er vinneren av fører- og konstruktørtittelen i år.